Μεσοπέλαγα

NEA, 5/01/2021

Στη μέση σχεδόν της θητείας της κυβέρνησης, και παρότι εν τω μεταξύ ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα, όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει ανάγκη για "νέο ξεκίνημα": αυτό είναι το μόνο δυνατό μήνυμα ενός ανασχηματισμού με ελάχιστες αλλαγές υπουργών και φούσκωμα ενός ήδη πληθωρικού σχήματος. Η διόγκωση αυτή αποτελεί από μόνη της ένα ισχυρό μήνυμα και, κατά τη γνώμη μου, ένα κακό νέο.

Τα υπόλοιπα είναι μάλλον ανεκδοτολογικά: γιατί "αποχώρησαν" τα πρόσωπα που "αποχώρησαν", εάν το σχήμα πάει ελαφρώς ή αρκετά πιο δεξιά, τι εξελίξεις σηματοδοτεί κατά μήκος του άξονα "καραμανλικών-σαμαρικών-μεταρρυθμιστών", εάν τα νέα πρόσωπα είναι πράγματι νέα και ανήκουν πράγματι στα πιο ικανά στελέχη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που περίμενε, όχι και πολύ υπομονετικά, να πάρει ρεβάνς έναντι των παρείσακτων "τεχνοκρατών". Η ουσία, κατά τη γνώμη μου, σε σχέση με τα πρόσωπα, έγκειται σε μια, όχι την πρώτη, ανάδειξη της μικρής πρακτικής σημασίας της αξιολόγησης: όσοι έφυγαν, δεν έφυγαν γιατί δεν πέτυχαν, ή γιατί πέτυχαν λιγότερο από άλλους, ενώ αρκετοί που έμειναν στις θέσεις τους δεν ανήκουν σε εκείνους που διακρίθηκαν, οποιοδήποτε αντικειμενικό κριτήριο κι αν χρησιμοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός, όπως είναι δικαίωμά του, δείχνει να προτιμά την ομοιογένεια από την αριστεία και να θεωρεί τη στροφή στις κομματικές ρίζες ως βασικό εργαλείο επίτευξης της ομοιογένειας.

Τα πρόσωπα, όμως, δεν αποτελούν το βασικό στοιχείο απάντησης στις προκλήσεις των καιρών -μόνον οι πολιτικές επιλογές μπορούν να το αποτελέσουν. Επειδή δεν μπορούμε ακόμα να κρίνουμε ή να προβλέψουμε τις επιδόσεις του νέου-σχεδόν-ίδιου σχήματος, ας θέσουμε τουλάχιστον το πήχυ του δεύτερου τμήματος της κυβερνητικής θητείας: ο τόπος έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις ουσίας, από περισσότερη αξιοκρατία, από μεγαλύτερη προσοχή στην ισότητα, από άλλη σχέση μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, από αυξημένη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων και της κοινωνίας των πολιτών. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει πάει αρκετά καλά στα δύσκολα -πανδημία, εξωτερική απειλή, ανάκτηση αξιοπιστίας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης- αλλά δίστασε ή δεν προχώρησε αρκετά στο πεδίο της αλλαγής νοοτροπίας: ομαδικότητα, ξεπέρασμα λογικής ημετέρων, ένας λόγος και μια πράξη με σταθερό προσανατολισμό το γενικό συμφέρον. Είναι δύσκολα πράγματα αυτά, το γνωρίζω, αλλά τα απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες που θα επικρατήσουν και φέτος. Ας ελπίσουμε η κυβέρνηση να μην επαναπαυθεί στις εύκολες δάφνες της υπεροχής της σε σχέση με την προκάτοχό της και να επιχειρήσει το ποιοτικό άλμα που δεν φανερώνει, με πρώτη ματιά, ο χτεσινός ανασχηματισμός.

0
0
0
s2smodern
powered by social2s