Ούτε βάση

Φιλελεύθερος 11-1-2019

Η εβδομάδα που κλείνει είναι απολύτως κατάλληλη για μια αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στο πεδίο του Κράτος Δικαίου. Και τούτο γιατί η ίδια η κυβέρνηση έδωσε απτές αποδείξεις του έργου της, δηλαδή της στρέβλωσης των θεσμών και εν γένει της νομιμότητας, και στους τρεις κρίσιμους τομείς: στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και στο σεβασμό των κανόνων της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το τελευταίο της κατόρθωμα στο χώρο της Δικαιοσύνης ήταν η στήριξη ολόκληρου του κατηγορητηρίου στην «υπόθεση Novartis» σε σαθρές και εκ των υστέρων αναιρεθείσες καταθέσεις εκ μέρους μαρτύρων δήθεν «δημοσίου συμφέροντος» αλλά στην πραγματικότητα «διατεταγμένης υπηρεσίας». Είχαν προηγηθεί, σε όλη τη διάρκεια της θητείας της παρούσας ομάδας εξουσίας, πλείστες όσες εξωθεσμικές πιέσεις, αναμίξεις, επηρεασμοί σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς σχηματισμούς: από τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, για τις οποίες –σωρευτικά- προαναγγέλθηκε η απόφαση, μαγειρεύτηκε η σύνθεση, προσβλήθηκε η τιμή δικαστών και λοιδορήθηκε το τελικό αποτέλεσμα, έως τους Τούρκους αξιωματικούς, περνώντας από το συστηματικό κυνήγι ανθρώπων που μόνο τους αδίκημα ήταν ότι κατείχαν θέσεις επί προηγούμενων κυβερνήσεων και τη δημιουργία κυκλώματος –η λέξη δυστυχώς κυριολεκτεί- δύο ταχυτήτων στο δικαστικό σώμα.

Παρά την για πρώτη φορά το 2015 πρόσβασή της στην εξουσία και την αυτο-ανακήρυξή της ως «πρώτης φοράς Αριστερής», στο σχετικά βραχύ χρόνο λειτουργίας της παρούσας κυβέρνησης δεν λείπουν οι υποθέσεις συνειδητής ή ασύγγνωστης κακοδιαχείρισης –η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί κάποια στιγμή αν και κατάχρησης- δημοσίων πόρων. Τελευταία στη σειρά, η επιχείρηση επέκτασης της σύμβασης για το νέο αεροδρόμιο με πολύ κατώτερο του κανονικού τιμήματος, που συνοδεύτηκε ήδη από υψηλό καθημερινό σε βάρος του Δημοσίου πρόστιμο. Σχεδόν ταυτόχρονη και η προσπάθεια στη ζούλα, και με τον αρμόδιο Υπουργό να διανύει τις τελευταίες μέρες της θητείας του, αναβίωσης της απαγορευμένης τακτικής των «αντισταθμιστικών ωφελημάτων» για εξοπλιστικές προμήθειες. Δεν ξεχάστηκαν και δεν θα ξεχαστούν ούτε τα σαουδαραβικά βλήματα, ούτε η τύχη των κονδυλίων που δόθηκαν για τη ντροπή που λέγεται Μόρια, ούτε η εκτίναξη των χρεών της εταιρίας ELFE προς τη ΔΕΠΑ, ούτε η εξαγορά από τη ΔΕΗ άχρηστης εταιρίας των Σκοπίων, ούτε ο διαγωνισμός για το Θριάσιο Πεδίο και τον οδικό άξονα Πάτρας- Πύργου, ούτε τα χρήματα με τα οποία επιβαρύνθηκαν οι φορολογούμενοι για την «αναμόρφωση» -στην πραγματικότητα κακοποίηση- του Κτηματολογίου και του μετρό της Αθήνας.

Εκεί όμως που είναι πρωτοφανής –και πάλι η λέξη δυστυχώς κυριολεκτεί- η κυβερνητική πρακτική είναι σε σχέση με το σεβασμό δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών. Προσχηματική συνταγματική αναθεώρηση, μετωπική επίθεση κατά του αντιπολιτευόμενου Τύπου και των ιδιοκτητών του, προσωπικές επιθέσεις και συκοφαντίες κατά πολιτικών αντιπάλων, διαστρέβλωση κοινοβουλευτικών πρακτικών, δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αντιμετώπιση της ανομίας, μη σεβασμός ανεξάρτητων αρχών, ακόμα και παραφθορά του πυρήνα του πολιτεύματος, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες με τις περιπέτειες της δεδηλωμένης.

Συμπέρασμα: ούτε ηθικό πλεονέκτημα, ούτε «κάθε λέξη του Συντάγματος», ούτε «αριστερή συνείδηση». Η κυβέρνηση μένει μεταξεταστέα, αλλά και με κακή διαγωγή, στο πεδίο των ελευθεριών και της δημοκρατίας. Γι’ αυτό κάθε άλλο παρά παράλογοι είναι, ιδίως με βάση τα τελευταία δείγματα γραφής και ενόψει προεκλογικής περιόδου, οι φόβοι για εκτροπή.

0
0
0
s2smodern
powered by social2s