Μαύρες τρύπες

Φιλελεύθερος 12/04/2019

Τελικά ο Αϊνστάιν και ο Χόκινγκ είχαν δίκιο. Υπάρχουν μαύρες τρύπες στο σύμπαν και η ζωή ίσως δημιουργήθηκε από αυτές. Πάντως δεν δημιουργήθηκε ούτε με τα λεφτά του μπαμπά, όπως αποδεικνύει ο Τραμπ, ούτε από θεϊκό χέρι, όπως ισχυρίζεται ο Μπολσονάρο, ούτε από κανένα προοδευτικό μέτωπο τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Καλά που υπάρχει και η επιστήμη να μας το θυμίζει.

Ο Αϊνστάιν το έσκασε από τη Γερμανία και βρήκε καταφύγιο στις ΗΠΑ. Σήμερα θα έτριβε τα μουστάκια του για τη μεταμόρφωση της πρώτης και θα ανακάτευε ακόμα περισσότερο τα μαλλιά του από την έκπτωση της δεύτερης. Η Γερμανία αποτελεί έναν πόλο ειρήνης, δημοκρατίας και σοβαρότητας, η Αμερική βυθίζεται στο μονοθεϊσμό της αποχαύνωσης. Σίγουρα δεν θα μπορούσε να δεχτεί ότι στον 21ο αιώνα, τον αιώνα της τεχνολογίας και της επιστημονικής υπέρβασης, που συντελείται μάλιστα πάνω στα δικά του χνάρια, η χώρα που του έδωσε τα εργαλεία και τις δυνατότητες να γράψει τη θεωρία της Σχετικότητας θα αναδεικνυόταν πρωταθλήτρια στην πολιτική και κοινωνική Ασχετοσύνη. Μόνο μια βόλτα στα σημερινά αμερικανικά πανεπιστήμια θα τον ηρεμούσε κάπως από την αναγκαστική επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.

Ο Χόκινγκ εξερεύνησε τ’ αστέρια αλλά ήταν όλη του τη ζωή ριζωμένος στη Βρετανία, τη χώρα της γέννησης, των σπουδών, του μυαλού και της καρδιάς του. Κι αυτός θα πονούσε από το σημερινό κατάντημά της. Θα προσπαθούσε να πείσει και στη συνέχεια να μεταπείσει. Θα έλεγε ότι όπως ένα κι ένα κάνουν πάντα δύο, έτσι και η προσθήκη περισσότερων λαθών σε ένα αποδεδειγμένο λάθος δεν μπορούν ποτέ να κάνουν ένα σωστό. Θα έδειχνε, με το παράδειγμά του, ότι η μόνη επένδυση που αξίζει, ιδίως σήμερα, είναι η επένδυση στη γνώση, στην έρευνα, στα ανοιχτά σύνορα, στις κοινότητες και κοινωνίες εγκεφάλων που να μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα ρομπότ που έρχονται και τους ημιμαθείς που κυβερνούν.

Και ο Αϊνστάιν και ο Χόκινγκ τίμησαν με τη ζωή και το έργο τους το ανθρώπινο μυαλό και δεν δίστασαν να τα βάλουν με την ανθρώπινη μετριότητα και υποκρισία. Το ότι αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ενώθηκαν και αποτέλεσαν το ορμητικό παγκόσμιο ρεύμα που ονομάζεται λαϊκισμός του 21ου αιώνα δεν θα μπορούσαν ούτε το χωνέψουν ούτε να το αφήσουν αναπάντητο. Θα χρησιμοποιούσαν τη διάνοια και τη διασημότητα τους για να δείξουν στην ανθρωπότητα ότι όσοι υπόσχονται στους λαούς να κάνουν την Αμερική μεγάλη ξανά αποκόπτοντας την από τον κόσμο, όσοι μιλούν για λύσεις που θα μας κάνουν όλους πιο πλούσιους, πιο ελεύθερους και πιο ευτυχισμένους, όσοι διαδίδουν ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που βλέπουμε και νιώθουμε ούτε αυτή που αναδεικνύουν η επιστήμη και η κοινή λογική, όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να βγάλουν κοινωνίες από μια δύσκολη κατάσταση με έναν νόμο και ένα άρθρο, όλοι αυτοί δεν είναι παρά τσαρλατάνοι. Α, και θα πήγαιναν να δουν από κοντά πώς έγινε διαστημική δύναμη η μικρή αυτή χώρα που λέγεται Ελλάδα.

Μπροστά στη μαύρη τρύπα της σημερινής πολιτικής, ο Αϊνστάιν και ο Χόκινγκ δεν θα έκλειναν τα μάτια και θα προσπαθήσουν να ανοίξουν τα δικά μας. Έστω και με τη βεβαιότητα ότι ελάχιστοι θα τους ακολουθούσαν.

0
0
0
s2smodern
powered by social2s