Η ανεπαίσθητη βύθιση

Insider, 22-12-2017

Το μεγάλο γεγονός του 2017, ενός ακόμα annus horribilis, δεν ήταν ένα γεγονός, αλλά μια εξέλιξη, και μάλιστα η αποκρυστάλλωσή της. Τη χρονιά που κλείνει συνδέθηκαν με τέτοιο τρόπο τα νήματα, ώστε κανείς που να θέλει να δει να μην έχει την πολυτέλεια της άγνοιας: η παγκόσμια κοινότητα βυθίζεται αργά, ανεπαίσθητα και μάλλον αναπόδραστα σε μια νέα μορφή «Δημοκρατίας» που βρίσκεται πολύ κοντά στον αυταρχισμό. Μπορεί η εξέλιξη αυτή να αφορά, μέχρι στιγμής, σχετικά λίγες χώρες αλλά το δηλητήριο της εξαπλώνεται παντού. 

Τρία είναι, στα μάτια μου, τα βασικά στοιχεία αυτής της πορείας προς τη δημοκρατική φθορά: η διαστρέβλωση των κανόνων του παιχνιδιού, η υποχώρηση του κράτους Δικαίου και η «κανονικοποίηση» των ακραίων τάσεων και στάσεων. Συνδεόμενα και προστιθέμενα όλα αυτά διαμορφώνουν ένα περιβάλλον στο οποίο οι συνεχείς «νίκες του κακού» παύουν να αποτελούν έκπληξη, οι προσδοκίες των πολιτών μειώνονται έως εξαφάνισης και οι λύσεις σε πρωτόγνωρα και παγκόσμια προβλήματα «αναζητούνται» (χωρίς ελπίδα ευόδωσης) στο στενό επίπεδου του έθνους και της ομάδας συμφερόντων.
Μέσα στο 2017 βεβαιωθήκαμε, μέσα από απτές αποδείξεις, ότι ο συνδυασμός έξωθεν ανάμιξης σε εκλογές και συνειδητής διασποράς ψευδών ειδήσεων αλλοιώνει ακόμα και το στοιχείο εκείνο που βρίσκεται στο πυρήνα της τυπικής δημοκρατίας, δηλαδή το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι η Ρωσία του Πούτιν έχει τις τεχνικές δυνατότητες και την πολιτική βούληση να επεμβαίνει και να επηρεάζει τις εκλογές σε άλλες χώρες. Το έκανε στις αμερικανικές εκλογές του 2016 (με τη συμπαιγνία, πιθανότητα, του ενός των δύο υποψηφίων, κάτι το οποίο εξετάζει ήδη, αλλά κάτω από ασφυκτικές πιέσεις, η ιδιότυπη αμερικανική Δικαιοσύνη), το επιχείρησε σίγουρα στις ολλανδικές, γαλλικές και γερμανικές εκλογές του 2017 (με όχι τόσο εμφανή αλλά σίγουρα υπαρκτά αποτελέσματα), αναμίχθηκε -και θριάμβευσε- στο δημοψήφισμα του Μπρέξιτ, ενδιαφέρεται και έχει μπει για τα καλά στις εξελίξεις της Καταλονίας, που τρέχουν μήνες και ολοκληρώνονται με τις εκλογές αυτής της Πέμπτης.

Η πολιτική αυτή, αλλά «αόρατη», αφού μέσω της τεχνολογίας και ειδικά του Διαδικτύου, ανάμιξη, έρχεται να προστεθεί στην εξάπλωση του φαινομένου των «ψευδών ειδήσεων», που επηρέασε καταλυτικά τη νίκη του Τραμπ και ακολουθεί έκτοτε σχεδόν κάθε έκφραση της λαϊκής βούλησης. Χωρίς μάλιστα να αποτελεί όπλο μόνο των ακραίων ή των ανοιχτά αυταρχικών: στις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία το χρησιμοποίησαν και οι Σοσιαλδημοκράτες έναντι των αντιπάλων τους. Η εικόνα που είχαμε ως τώρα ότι η Δημοκρατία στην εποχή μας έχει καταστεί εξαιρετικά περίπλοκη, ώστε να μπορεί να την παρακολουθήσει, ακόμα και στις βασικές πτυχές της, ο πολίτης, αλλά ότι τουλάχιστον ο πολίτης έχει τον τελευταίο λόγο, αλλάζει: δεν είναι μόνο περίπλοκη, είναι και τηλεκατευθυνόμενη.
Ασφυκτική πίεση ασκείται και σε ένα άλλο τμήμα του δημοκρατικού πυρήνα: το Κράτος Δικαίου. Το 2017 κλείνει

0
0
0
s2smodern
powered by social2s