
BLOG, 16/01/2020
- Η ανάδειξη μιας γυναίκας στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας συνιστά ιστορική στιγμή. Όχι συμβολικής, όπως συχνά λέγεται, σημασίας, αλλά πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης.
- Το πρόσωπο που θα αποτελέσει την πρώτη Ελληνίδα Πρόεδρο είναι γνωστής και αναμφισβήτητης επιστημονικής κατάρτισης και πνευματικής συγκρότησης. Όσοι την ξέρουμε προσωπικά, μπορούμε να εγγυηθούμε και για δυο ακόμη χαρακτηριστικά της: την ακεραιότητα και την "επικοινωνιακότητα".
- Από άποψη τακτικής, η πρωθυπουργική επιλογή μοιάζει με κίνηση ματ: μειώνει έως εξαφάνισης τα περιθώρια αμφισβήτησης από τα άλλα κόμματα, λόγω της αξίας και της μη κομματικής προέλευσης της υποψήφιας Προέδρου, ενώ αφοπλίζει, στην κυριολεξία, την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία την είχε προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο Σύριζα δύσκολα επίσης θα μπορέσει να διαμαρτυρηθεί, καθώς η ποιοτική διαφορά της κυρίας Σακελλαροπούλου με το δικό του δικαστικό "πουλέν", την κυρία Θάνου, είναι χαώδης.
- Υπό καθαρά θεσμική οπτική, προβληματισμός γεννάται από το γεγονός ότι πρόκειται για εν ενεργεία ανώτατο δικαστικό λειτουργό, ο οποίος διακόπτει πρόωρα τη θητεία του για να μεταπηδήσει στο ψηλότερο σκαλοπάτι της εκτελεστικής εξουσίας. Το στοιχείο αυτό θα βαραίνει, και θα κρίνεται, καθ όλη την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων της.
- Τέλος, όπως έλεγε ο πατέρας μου, που ήταν κι ο ίδιος δικαστής, οι δικαστές και οι πολιτικοί ανήκουν σε δυο διαφορετικούς κόσμους, που δεν πρέπει να συμπλέκονται ποτέ και προς καμία κατεύθυνση. Αλλά όλοι οι κανόνες, ακόμα και οι πατρικοί, επιδέχονται μετ' αποδείξεως εξαίρεσης.