«Κανονικοποίηση»

ΝΕΑ, 5/05/2020

Η συζήτηση, ακόμα και η σκέψη, περί επιστροφής στην «κανονικότητα» συνεχίζει να είναι απολύτως άγονη: αφενός γιατί είναι πολύ πρόωρη και αφετέρου γιατί η ίδια η έννοια απαιτεί επανακαθορισμό, που απέχει πολύ από το έχει γίνει. Αντίθετα, από σήμερα μπήκαμε ήδη σε μια φάση σταδιακής «κανονικοποίησης», δηλαδή άρσης εξαιρετικών μέτρων και αντιμετώπισης της, ακόμα γεμάτης προβλήματα, κατάστασης με ομαλές, ή ομαλότερες, διαδικασίες. Πέρα από το υγειονομικό πεδίο, που παραμένει πρώτο σε σημασία και κρισιμότητα, υπάρχουν και θεσμικά μέτωπα, στα οποία η προσπάθεια μπορεί να αρχίσει αμέσως.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων, τον τελευταίο ενάμιση μήνα -συμβολικά ο χρόνος μετρά από την ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας- η νομοθέτηση γινόταν σχεδόν αποκλειστικά για ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονταν με την πανδημία, μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου (εκδόθηκαν 7 με την προχτεσινή) και των κατ’ εξουσιοδότησή τους υπουργικών αποφάσεων (περί τις 170, χωρίς το τελευταίο κύμα). Η Βουλή δεν έκλεισε, αλλά υπολειτουργούσε και όσον αφορά το ελεγκτικό έργο και σε αριθμό συμμετεχόντων βουλευτών -βασική της πράξη ήταν η κύρωση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Από αυτή τη βδομάδα, είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και απαραίτητη μια αντιστροφή: δύσκολα δικαιολογείται πλέον καταφυγή σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (η χτεσινή «εξαιρετικά απρόβλεπτη και επείγουσα ανάγκη» είναι η σημερινή νόρμα), ενώ η επιστροφή σε πλήρη εκτέλεση του κοινοβουλευτικού έργου έχει εξαγγελθεί από Πρόεδρο της Βουλής και Πρωθυπουργό και πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται: κανονική άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ψήφιση και μη «πανδημιακών» νόμων, αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο νομοθετικό έργο, σε Ολομέλεια και επιτροπές.

Μόλις η χώρα έβγαινε από το «μνημονιακό» φαύλο κύκλο, εισήλθε, σχεδόν αμέσως -γιατί, ας μη γελιόμαστε, στις αρχές του 2020 πρωτοδημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη- στη δίνη της πανδημίας. Το χτύπημα στην οικονομία είναι, και θα είναι, πολύ ισχυρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο υγειονομικός κύκλος για να ασχοληθούμε με τον αναπτυξιακό. Υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται αμέσως: η χρήση των κοινοτικών κονδυλίων και διευκολύνσεων (η Ελλάδα αναμένει 20 δις ευρώ περίπου άμεσης και έμμεσης βοήθειας), μέτρα για την αποφυγή νέας μεγάλης αύξηση των κόκκινων τραπεζικών δανείων, προετοιμασία των επερχόμενων αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους, διατήρηση σε ζωή και τόνωση της επιχειρηματικότητας. Σε δεύτερο χρόνο μπορούν να αρχίσουν ανασχεδιάζονται δομικότερες παρεμβάσεις, εκεί που αυτό είναι δυνατό, ιδίως στους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης και του ανοίγματος όλων των επιχειρήσεων. Δυστυχώς οι αβεβαιότητες είναι εξαιρετικά μεγάλες για να μπορεί από σήμερα να γίνει τέτοιος σχεδιασμός στον σημαντικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό. Μπορούν πάντως να επιταχυνθούν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή που, ίσως λίγο βιαστικά αλλά στη σωστή κατεύθυνση εξαγγέλθηκε στο χώρο της Παιδείας. Η πανδημία από ώριμες τις κατέστησε αναγκαίες σε δυο τομείς που «πήρε επάνω του» ο Πρωθυπουργός: Υγεία και Δημόσια Διοίκηση. Η επιτυχία φέρνει ευθύνες.

0
0
0
s2smodern
powered by social2s