Εκκρεμότητες και ακροβασίες

NEA 28/05/2019

Ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης σε παραίτηση λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και η βίαιη διακοπή της κυβερνητικής θητείας δεν έχουν μόνο πολιτικές αλλά και θεσμικές συνέπειες –μακροπρόθεσμες και άμεσες. Στις πρώτες ανήκει η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών, ιδίως των σχετικών με τη Δικαιοσύνη, που τόσο τρώθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση. Στις δεύτερες, η ορθή διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων και η αποφυγή της πρόκλησης η κυβέρνηση, στις λίγες μέρες που απομένουν ως τις εθνικές εκλογές και στις ακόμα πιο λίγες ως τη διάλυση της Βουλής, να λάβει –κι άλλες- εξωθεσμικές ή αντιδεοντολογικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση δεν προσέρχεται αλώβητη ενώπιον αυτής της πρόσκλησης. Κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών έλαβε χώρα, μέσω διορισμών, προκηρύξεων, ψήφισης σχετικών και άσχετων διατάξεων με κομματικό-πελατειακό περιεχόμενο, παροχών και ανοιχτής σύνδεσης των παροχών με το εκλογικό αποτέλεσμα, μια εμφανής κάμψη του κανόνα της κυβερνητικής ουδετερότητας. Στη συνέχεια, η ανακοίνωση της καταφυγής σε εθνικές εκλογές από τον Πρωθυπουργό έγινε με εμφανή δυσφορία και σε πολεμικό τόνο, που κάθε άλλο παρά προοιωνίζονται θεσμική αυτοσυγκράτηση για την προ των πυλών εκλογική περίοδο. Η ευρύτητα της αποδοκιμασίας που εκφράστηκε κατά της κυβέρνησης στις κάλπες της 26ης Μαΐου, καθώς και τα πεπραγμένα της τετραετίας της, διπλασιάζουν τη σημασία τήρησης της νομιμότητας και της δημοκρατικής δεοντολογίας στη μεταβατική φάση που ήδη άρχισε.

Στο χώρο της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποστεί από ορισμούς ή επιλογές προσώπων σε κρίσιμες θέσεις και ιδίως στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων και των ανεξάρτητων αρχών. Το κακό προηγούμενο «ξεχειλώματος» του χρόνου, είτε για να φέρει πιο μπροστά είτε για να καθυστερήσει η κυβέρνηση τέτοιες επιλογές σε αναζήτηση του «κατάλληλου χρόνου», δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επαναληφθεί, ούτε καν με τη μορφή προπαρασκευαστικών ενεργειών. Το ίδιο ισχύει και για την ανάμιξη της Βουλής σε οιονεί δικαστικές διαδικασίες- διώξεις, που θεσμικά ορθό είναι να επανεκκινήσουν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές (με ειδική βέβαια προσοχή σε ενδεχόμενα ζητήματα παραγραφής). Νομοσχέδια ή εν εξελίξει νομοθετικές ενέργειες που δεν έχουν εκλογική επιρροή, όπως η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Διαδικασίας, θα μπορούσαν να συζητηθούν ή και να ολοκληρωθούν αυτήν την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική διαδικασία δεν γίνεται βιαστικά ή χωρίς τήρηση των κοινοβουλευτικών κανόνων ή μόνο και μόνο για να γίνει.

Διαδικασίες σχετικές με προσλήψεις, προμήθειες ή άλλα έργα και δραστηριότητες του Δημοσίου με οικονομικό αντίκρισμα θα πρέπει να «παγώσουν» αμέσως και όχι μετά το επίσημο κλείσιμο της Βουλής: η προαναγγελία των εκλογών από τον Πρωθυπουργό και η βεβαιότητα ότι θα λάβουν χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργούν υποχρέωση αποχής από τώρα. Το ίδιο ισχύει και για έμμεσα ή άμεσα συνδεόμενες με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ακόμα και αν είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται. Καθώς εισήλθαμε ήδη, ξαφνικά αλλά αναπόδραστα, στην επόμενη φάση της πολιτικής και θεσμικής ζωής της χώρας, η κυβέρνηση έχει το χρέος να τη διευκολύνει και όχι να την πολεμήσει. Μας χρωστά, εξάλλου, μία έστω, έστω και στο τέλος, ευχάριστη έκπληξη.

0
0
0
s2smodern
powered by social2s